Informatie bier - Information beer - Information bièreSlaefke

  ID: 1977

  Voor De Biervrienden d'Ouwegemse Fluitjes - Zingem

 • Brouwerij - Brewery - Brasserie:
  Verhuisbrouwerij - Deurne
 • Bierstijl - Beer style - Style de bière : Sterke ale blond
 • Alcohol: 8 %

 • Info van de brouwer:
  Tijdens de Middeleeuwen werden handelaars vaak tijdens hun tochten overvallen en ingelijfd als slaven. Ze werden dan verkocht aan de Saracenen die als piraten de Middellandse zee onveilig maakten. De Saracenen waren in die tijd een verzamelnaam voor Arabieren, Perzen, en alle andere moslims. Omdat het een heilige taak was om deze gevangen Christenen terug vrij te krijgen, werd een geestelijke orde opgericht om te bemiddelen : De Trinitariers. In onze streken waren zij rond Gent en Brugge zeer actief. Als de slaven terug vrij gekocht waren, werden ze verwelkomd met een stoet die voorafgegaan werd door iemand die al fluitend de komst van de verloste slaven aankondigde. Ieder jaar, de eerste zondag na Pinksteren, wordt dit in Ouwegem herdacht tijdens de Fluitjeskermis. Voor deze gelegenheid bestaan al de Ouwegemse fluitjes, een rood snoepje dat je kan gebruiken als fluitje. Nu is er ook een passend bier om deze traditie te herdenken.
  Dit bierrecept werd ontwikkeld door free-lance verhuisbrouwers (of zijn het de slaafjes) Alex en Yannick in december 2007. Eind 2010 geraakten Alex en Yannick op de Nationale Bierhappening van BLES aan de praat met Eric Michels die een biertje zocht om de Ouwegemse Fluitjesfeesten van een waardige drank te voorzien. Toen werd het Slaefke bier geboren. Omdat de eerste zeven brouwsels van het Slaefke bier een stijgend succes kende, richtte Yannick in 2013 zijn eigen bedrijf, bartoon, op om het Slaefke bier verder te laten groeien. Nu is er ook reeds een donkere variant, het Slaefinneke, en tegen het jaareinde een limited edtition brouwsel. De Verhuisbrouwerij is dan ook zeer trots om mee aan de wieg te hebben gestaan van dit heerlijk biertje..


 • Website brouwer/brewery/brasseur: http://www.verhuisbrouwerij.be
 • Email brouwer/brewery/brasseur: info@verhuisbrouwerij.beVoor meer informatie klik op - For more information click on - Pour plus d’informations cliquez sur:

- - - - - -