Info van de brouwer: "Gruut" was een kruidenmengsel dat in de Middeleeuwen werd gebruikt om het lichte bier op smaak te brengen. Het kruidenmengsel bevatte o.a.salie, hondsdraf, duizendblad, rozemarijn, gagel, dennenaalden en dovenetel. Hop werd pas later door de Duitse monniken geïntroduceerd en bijgevolg verdwenen de kruiden.
Voor de Wittoen doen we het andersom en vervangen we de hop opnieuw door een aantal ouderwetse kruiden. Uiteindelijk bekomen we een subtiel gearomatiseerd, amberkleurig bier. Zeker proeven!
Herkomst van de naam "Wittoen":
Het bier kreeg de naam ‘Wittoen’ naar de Oostkampse ridder Wittoen. Ridder Jan Wittoen was in 1417 heer van de heerlijkheid Orscamp en burgemeester van het Vrije. In het najaar van 1419 vinden we hem terug aan de zijde van hertog Filips de Goede in de slag van Bergen en Vimen.
In november 1433 kende Jan Wittoen moeilijkheden. Een poorter van de stad Gent, Henri van de Camere, deed hem een proces aan. Die beweerde dat enkele percelen uit de heerlijkheid Orscamp hem toebehoorden. De zaak werd door vijf schepenen van Brugge beoordeeld, in het voordeel van Jan Wittoen. In 1454 verkochten ridder Jan Wittoen en zijn echtgenote Ligarde de heerlijkheid Orscamp aan ridder Lodewijk van Brugge, heer van Gruuthuse. Beide ridders kregen hiervoor de goedkeuring van hun leenheer, hertog Filips de Goede. De plechtigheid vond plaats ‘ten Burch van Brugghe’.